cover-image

Veelgestelde vragen (FAQ) voor werknemers

Wat wil je weten? Het meeste staat hier!

Onze jarenlange ervaring heeft ons geleerd over welke onderwerpen wij de meeste vragen krijgen. Hier staan die onderwerpen op een rij, jouw antwoord staat er vast wel bij. Mocht dat niet het geval zijn, neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag.

Wat is het verschil tussen uitzendovereenkomst met en zonder beding?

Met uitzendbeding…

Een uitzendovereenkomst heeft vaak in de eerste 26 weken een uitzendbeding. Dit betekent dat er voor jou en het bedrijf dat jou inhuurt geen opzegtermijn geldt. Als er geen werk is, kan je contract direct worden beëindigd. Het uitzendbureau hoeft je dan ook geen loon meer te betalen.

Zonder uitzendbeding…

Bij een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding blijf je bij het uitzendbureau in dienst als jouw werkzaamheden bij de inlener ophouden.

Je vindt je contract in jouw app onder ‘mijn documenten’. Hier kun je ook je contract digitaal ondertekenen. 

Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie! Ons anti-discriminatie beleid kun je lezen onderaan onze homepage.

Fase 1: wat betekent dat voor jou als uitzendkracht?

Fase 1 geldt gedurende de eerste 26 gewerkte weken. Voor de telling van de weken maakt het niet uit hoeveel uren in de week je werkt. In fase 1 geldt het uitzendbeding: geen werk geen loon. Je ontvangt alleen loon over de gewerkte uren.

Fase 2: wat betekent dat voor jou als uitzendkracht?

In fase 2 heeft het uitzendbureau een kennisgevingstermijn van 10 dagen en heb je recht op het opbouwen van pensioen. 

Fase 3: wat betekent dat voor jou als uitzendkracht?

Fase 3 duurt maximaal 3 jaar of 6 contracten. In deze fase heb je een uitzendcontract voor bepaalde tijd en geldt er geen uitzendbeding.

Fase 4: wat betekent dat voor jou als uitzendkracht?

In fase 4 krijg je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd: een vast contract bij het uitzendbureau. Er is geen sprake van een uitzendbeding en de wettelijke opzegtermijn geldt.

Het is belangrijk dat je tijdig en correct wijzigingen in jouw persoonlijke gegevens doorgeeft. Het is essentieel dat we altijd beschikken over de meest up-to-date en accurate informatie zodat we jouw gegevens correct verwerken en je op de juiste manier kunnen ondersteunen. Dit voorkomt ook eventuele misverstanden of vertragingen in de communicatie.

Belangrijke wijzigingen zijn onder andere jouw contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast is het belangrijk om ons op de hoogte te stellen van wijzigingen in jouw persoonlijke situatie, zoals een verandering in de burgerlijke staat, wijzigingen in de gezinssituatie of andere relevante informatie die van invloed kan zijn op jouw werkzaamheden of arbeidsvoorwaarden.

Heb je wijzigingen om door te geven? Doe dit dan schriftelijk via e-mail of persoonlijk bij ons op kantoor.

Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het doorgeven van wijzigingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze HR-afdeling. We staan klaar om te assisteren en vragen te beantwoorden. 

Hoe schrijf ik mij in?

Er zijn twee manieren van online inschrijven mogelijk op onze website. 

 • Klik de ‘Inschrijven’ button aan en schrijf je in. 
 • Bekijk de vacatures en klik de ‘Solliciteer direct’ button aan als je een vacature ziet die jou aanspreekt. Met jouw sollicitatie schrijf je je meteen bij ons in. Op basis van je online sollicitatie kijken we of je past bij de belangrijkste functie-eisen. Als die goed aansluiten op wat wij zoeken dan volgt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Kom je er niet uit? Neem contact op met Meta Carrière.

Ik krijg de melding 'Inschrijven lukt niet'

Er zijn verschillende redenen waardoor het inschrijven niet direct lukt. Als je gegevens al bekend bij ons zijn, krijg je de melding 'Jouw gegevens zijn al bekend'. Kom je er niet uit? Neem contact op met Meta Carrière.

Hoe maak ik een account aan?

Je maakt een account aan door naar de ‘Mijn Meta Carrière’-app te gaan. Je kunt ook tijdens het solliciteren een account aanmaken.

Wat kan ik met een account?

Op het moment dat je met dit account solliciteert op een vacature, schrijf jij je bij ons in. Als je bij ons ingeschreven staat, dan is het ook mogelijk om je gegevens te wijzigen in ‘Mijn Meta Carrière’. Het is niet mogelijk om je e-mailadres te wijzigen met dit account.  

Ik krijg de melding dat mijn gegevens al bekend zijn, wat nu?

Aan de hand van jouw e-mailadres, voornaam, achternaam, geboortedatum en adresgegevens controleren we of je al ingeschreven staat bij Meta Carrière. Als je de melding krijgt dat je gegevens al bekend zijn, sta je bij ons in het systeem en kun je inloggen en solliciteren met jouw profiel. Je e-mailadres is jouw gebruikersnaam. Klopt jouw e-mailadres niet meer? Neem contact op met Meta Carrière, zodat wij dit voor jou kunnen wijzigen.

Wat moet ik meenemen?

Bij de inschrijving bij Meta Carrière Uitzendbureau dien je de volgende documenten mee te nemen:

 • ID-kaart of paspoort
 • Bankpas
 • BSN-nummer
 • Zorgpas (indien van toepassing)
 • Adresgegevens, zowel in Nederland als in jouw thuisland

En dan nog dit…

 • Onze deskundige frontoffice medewerkers kunnen je ook helpen bij het aanvragen van een BSN-nummer en het afsluiten van een ziektekostenverzekering als je dat nog niet hebt gedaan.
 • Heb je geen eigen vervoer? Dan kunnen wij je helpen bij het regelen van vervoer van en naar jouw werk.
 • Bij het werken op locatie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen en de juiste werkkleding aan te hebben.
 • Hou je aan onze richtlijnen en verboden, zoals het verbod op het gebruik van alcohol en drugs op de werkplek en het uitvoeren van persoonlijke activiteiten tijdens werkuren. Bij Meta Carrière Uitzendbureau staan jouw veiligheid en het succes van uw werkervaring voorop.

Wat is (loon)heffingskorting?

Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Als je werkt via Meta Carrière, dan houden we rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen samen noemen we de loonheffingskorting. Hierdoor betaal je minder loonheffing en krijg je meer loon uitbetaald.

Wanneer moet ik loonheffingskorting toepassen?

Je mag maar bij één werkgever loonheffingskorting aanvragen. Werk je bij Meta Carrière en ook bij een andere werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan loonheffingskorting aan bij de werkgever waar je het meeste gaat verdienen. Als je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je te veel korting op je belasting. De kans is dan groot dat je achteraf extra belasting moet betalen.

De ‘Mijn Meta Carrière’-app is te downloaden via de Simpleflex-app in de app store.

Meta Carrière biedt een Portal aan voor haar werknemers om optimaal gebruik te kunnen maken van onze diensten: Mijn Meta Carrière. Deze Portal is toegankelijk via een mobiele app. Je kunt jouw planning, urenbriefjes, declaraties, documenten en salarisstrook digitaal ontvangen en ondertekenen. Ook kan je berichten ontvangen met leesbevestiging en zijn alle benodigde documenten beschikbaar in het digitale dossier.

Daarnaast is het mogelijk om via Mijn Meta Carrière jouw werk, huisvesting en vervoer te plannen. Het systeem zorgt voor een snelle en foutloze verwerking van de gewerkte uren. Je dient daarbij zelf jouw uren in Mijn Meta Carrière aan te geven. Deze gewerkte uren worden door de klant gecontroleerd en geaccordeerd.

Als uitzendkracht bouw je pensioen op wanneer je minimaal 21 jaar oud bent en tenminste 8 weken hebt gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau. Voldoe je aan deze vereisten, dan dient het uitzendbureau je aan te melden bij pensioenfonds StiPP.

Maak gebruik van de Mijn Meta Carrière-app voor het doorgeven van jouw planning. Mijn Meta Carrière is beschikbaar om te downloaden via de App Store of Google Play Store. Het is van groot belang dat iedere medewerker deze app gebruikt, aangezien alle documentatie, urenregistratie en verlofaanvragen via deze app verlopen.

Met de Mijn Meta Carrière-app kun je eenvoudig jouw planning bekijken, wijzigingen doorgeven en jouw beschikbaarheid updaten. Daarnaast kun je ook verlofaanvragen indienen. 

Door het gebruik van de Mijn Meta Carrière-app zorgen we ervoor dat alle informatie centraal en overzichtelijk wordt opgeslagen, waardoor misverstanden en fouten in de planning worden geminimaliseerd. Bovendien kunnen we zo efficiënter werken en snel reageren op jouw verzoeken en behoeften.

We willen benadrukken dat het gebruik van de Mijn Meta Carrière-app een verplicht onderdeel is van onze bedrijfsvoering. We vragen je dan ook vriendelijk om de app te downloaden en regelmatig te gebruiken voor het doorgeven van jouw planning en het beheren van jouw verlof.

Heb je nog vragen over het gebruik van de Mijn Meta Carrière-app? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze HR-afdeling. We staan klaar om je te ondersteunen en uitleg te geven over het gebruik van de app.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschermt persoonsgegevens en is van toepassing op vrijwel alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. De AVG is dus ook van toepassing op ons en onze opdrachtgevers.

Wanneer mogen persoonsgegevens verwerkt worden?

Volgens de AVG mogen persoonsgegevens niet zomaar verwerkt worden, maar alleen als er een objectieve grondslag voor is. Er bestaan zes grondslagen: toestemming, voor de uitvoering van een overeenkomst, op basis van een wettelijke verplichting, ter bescherming van leven of gezondheid, vanwege algemeen belang of bij een gerechtvaardigd belang.

Hoe lang mogen persoonsgegevens worden bewaard?

Dat is afhankelijk van de soort gegevens. De gegevens mogen in ieder geval niet langer worden bewaard dan noodzakelijk is of niet langer dan de wettelijk voorgeschreven termijn.

Hoe waarborgen wij dat wij de AVG naleven?

Meta Carrière brengt regelmatig in kaart hoe persoonsgegevens worden verwerkt, opgeslagen en verstuurd, en checkt of dat (nog) conform de AVG is. Verder heeft Meta Carrière een privacy policy en maken wij gebruik van een verwerkersovereenkomst.

Wij begrijpen dat niet iedereen beschikt over eigen vervoer en daarom bieden wij de mogelijkheid om vervoer van en naar het werk te regelen. Bij jouw inschrijving kun je aangeven dat je hier gebruik van wilt maken en onze medewerkers zullen je verder informeren over de regeling en de verschillende opties. Het is belangrijk om te weten dat er voor deze dienstverlening wel kosten in rekening gebracht kunnen worden. 

Goed om te weten: als de organisatie waarnaar jij wordt uitgezonden, de eigen vaste medewerkers een reiskostenvergoeding betaalt, dan heb ook jij recht op een reiskostenvergoeding. 

Het eerste salaris wordt uitbetaald in de tweede week na aanvang van jouw werk. Het uurloon is afhankelijk van jouw CAO, diploma, ervaring en leeftijd.

Je ontvangt wekelijks een loonstrook per e-mail naar het adres dat je hebt opgegeven bij de inschrijving op ons kantoor. Op jouw salarisstrook staan jouw gewerkte uren van die week en jouw reserveringen vermeld.

Vakantiegeld wordt automatisch gespaard of direct uitbetaald.

Je ziet hieronder een voorbeeld van een salarisstrook gevoegd met uitleg over de verschillende inhoudingen. Sommige details op jouw eigen loonstrook kunnen afwijken, afhankelijk van de CAO of eventueel de sectorindeling. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met onze frontoffice. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur, of per e-mail op info@metacarriere.nl. 

 

Klik op de uitleg voor een grote weergave:

Je bent ziek…

Om ervoor te zorgen dat het werk soepel verloopt en er geen problemen ontstaan, is het belangrijk dat je tijdig meldt als je niet kunt werken vanwege ziekte of andere omstandigheden. Dit moet schriftelijk gebeuren via e-mail en telefonisch of per sms tussen 7.00 en 9.00 uur ‘s morgens aan de leidinggevende van de werkgever en jouw contactpersoon bij Meta Carrière. Meta Carrière zal jouw ziekmelding doorgeven aan het UWV. Het UWV zal contact met je opnemen om de ziekmelding te bespreken en verdere begeleiding te bieden tijdens jouw ziekteperiode. Meta Carrière heeft hier geen invloed op.

Zodra jij je beter voelt en in staat bent om te werken, dien je je beter te melden bij ons kantoor en jouw contactpersoon binnen Meta Carrière per sms, telefoon of e-mail en ook bij jouw contactpersoon bij het UWV, zodat jouw eventuele uitkering op tijd kan worden stopgezet en wij je weer kunnen inplannen voor werk.

Dit zijn de spelregels:

 • Zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar bent.
 • Wil je naar het buitenland? Neem dan eerst contact op met jouw contactpersoon.
 • Klik hier voor een overzicht met contactgegevens van alle vestigingen van Meta Carrière. 
 • Als je een oproep van de bedrijfsarts krijgt, is het belangrijk om dit op te volgen.
 • Afmelden voor de bedrijfsarts kan alleen schriftelijk in overleg met jouw contactpersoon van verzuim, met goede redenen en uiterlijk 48 uur van tevoren voor de afspraak bij jouw contactpersoon van Meta Carrière.

Meld je je te laat af voor de bedrijfsarts of zonder grondige reden? Dan worden de kosten helaas alsnog aan je doorbelast.

Nog meer vragen over deze spelregels? Je kunt het volledige verzuimprotocol terugvinden in jouw arbeidsovereenkomst.

Ziekmelding vanuit het buitenland

Bij een ziekmelding vanuit het buitenland gelden dezelfde regels als voor een ziekmelding in Nederland. Daarnaast is het belangrijk dat jij je binnen drie dagen meldt bij een aangewezen instelling. Zij kunnen dan een medische verklaring voor jou afgeven. Verblijf jij in een land dat zo’n instelling niet kent? Dan is het belangrijk dat jij zelf door een arts in dat land een verklaring over jouw arbeidsongeschiktheid laat opstellen. Let er op dat deze verklaring in het Engels, Frans of Duits geschreven is. Daarnaast is het belangrijk dat het de volgende gegevens bevat:

 • De aard van de ziekte.
 • Het verloop van de ziekte.
 • De ingestelde therapie/behandeling.
 • Een verklaring van medische ongeschiktheid tot reizen (indien van toepassing).

Stoppen met je werk

Wil jij stoppen met werken via Meta Carrière? Natuurlijk vinden wij dat jammer. Neem contact op met jouw contactpersoon bij Meta Carrière, zodat we kunnen kijken of we eventueel nog bij andere klanten werk voor jou hebben.

Wil je helemaal niet meer werken via Meta Carrière? Geef dit dan tijdig aan bij jouw contactpersoon. Deze kan je meer informatie geven over jouw opzegtermijn. Vergeet niet om jouw eventuele bedrijfsspullen (zoals een badge of werkkleding etc.) binnen 5 werkdagen in te leveren bij je werkgever of Meta Carrière.

Kort verzuim / Bijzonder verlof

Als werknemer val jij onder de ABU cao voor Uitzendkrachten. In deze cao staat beschreven wat jouw rechten zijn op het gebied van kort verzuim en bijzonder verlof.

In Nederland is het verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben. Als je op dit moment geen ziektekostenverzekering hebt, kunnen wij je begeleiden bij het vinden van een geschikte verzekering. Het is belangrijk dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor het regelen van jouw ziektekostenverzekering, aangezien Meta Carrière geen inhoudingen doet op jouw salaris voor huisvesting of ziektekostenverzekering.

Een ziektekostenverzekering is essentieel om ervoor te zorgen dat je gedekt bent voor medische kosten. Het is mogelijk dat je geen baanvoorstel krijgt als je niet verzekerd bent. Onze frontoffice kan je begeleiden bij het vinden en afsluiten van een passende verzekering.

Daarnaast is het ook belangrijk dat jij je inschrijft bij een huisarts. Zonder een huisarts kan het zijn dat medische zorg wordt geweigerd of dat je contant moet betalen voor geleverde zorg. Zorg er daarom voor dat jij je zo snel mogelijk inschrijft bij een huisarts, zodat je toegang heeft tot de juiste medische zorg wanneer dat nodig is.

Als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij het regelen van een ziektekostenverzekering of het inschrijven bij een huisarts, kun je altijd contact opnemen met onze frontoffice. Wij staan voor je klaar.

meta carrière: takes you forward!

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.