cover-image

Sollicitatietips

Leuk werk begint bij de juiste sollicitatie. Want als de werkgever jou op waarde schat dan maak je een flitsende start. Hoe maak je een goede indruk? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Wat staat er in je CV? Hoe bereid je je voor op het gesprek? Wij geven je de belangrijkste tips.

Hoe je CV staat als een huis

Wist je dat werkgevers het eerst naar je CV kijken en daarna pas naar je sollicitatiebrief? Belangrijk dus dat je CV staat als een huis. Dit zijn de bouwstenen:

✔ Je contactgegevens zijn onmisbaar. Zet in ieder geval je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres op je CV.

✔ Zet een persoonlijk stukje over jezelf in je CV. Zo krijgt de werkgever sneller een gevoel bij jou.

✔ Plaats je opleidingen en relevante werkervaring in chronologische volgorde op je CV, dus van vroeger naar nu. Met relevante werkervaring bedoelen we dus niet al je bijbaantjes. Neem alleen de werkervaring op die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Vermeld per baan ook kort je taken

✔ Benoem je kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld de contentmanagementsystemen waarmee je hebt gewerkt of andere programma’s die belangrijk zijn voor de functie.

✔ Maak je CV niet langer dan 2 A4-tjes.

✔ Is je CV klaar? Loop ‘m dan nog eens na op spelfouten. Een goed CV is foutloos.

 

Een sollicitatiebrief die indruk maakt

In je sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief genoemd) geef je aan waarom je de functie graag wilt hebben en waarom juist jij er zo geschikt voor bent. Zo doe je dat:

✔ Start je sollicitatiebrief met een pakkende openingszin die blijft hangen.

✔ Verdiep je in het bedrijf. Kijk op de website, proef de werkcultuur en kom erachter waar het bedrijf voor staat. Zo weet je wat voor kandidaat ze zoeken. Verwerk in je motivatie waarom jouw persoonlijkheid hierop aansluit. Net als de gewenste vaardigheden en competenties. Spits die toe op situaties die op jouw werkervaring van toepassing zijn.

✔ Pas de stijl van je sollicitatiebrief aan op de schrijfstijl van het bedrijf.

✔ Benoem in je sollicitatiebrief waarom jij uniek bent en de perfecte kandidaat voor de functie.

✔ Gebruik geen standaardzinnen in je sollicitatiebrief, maar zorg dat je oprecht bent. En jok niet over vaardigheden en competenties. 

Tips voor het beste sollicitatiegesprek

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit zijn de tips voor het beste sollicitatiegesprek:

✔ Zorg dat je er verzorgd uitziet en dat je outfit past bij de organisatie waar je op gesprek gaat. Je hoeft bijvoorbeeld geen mantelpakje aan als je solliciteert bij een technisch bedrijf ;-)

✔ Bereid je sterke punten goed voor. De vraag ‘Waarom ben jij geschikt voor deze baan?’ komt altijd voorbij. Zorg dat je in je antwoord jouw sterke punten mengt met de eisen die bij de baan horen.

✔ Bekijk vooraf het LinkedIn profiel van degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Wie weet hebben jullie raakvlakken of hebben jullie dezelfde opleiding gedaan.

✔ Bereid ook zelf vragen voor die je tijdens het gesprek wilt stellen.

✔ Kom op tijd, het liefst 10 minuten voor je het gesprek hebt, maar ook weer niet eerder dan dat.

Zorg dat je LinkedIn-pagina up-to-date is

Recruiters en werkgevers kijken altijd ook naar je LinkedIn-pagina. Presenteer jezelf dus ook hier goed en zorg dat de informatie up-to-date is. Ook je Facebook en Instagram worden soms gecheckt. Let er ook op dat je hier geen aanstootgevende foto’s of andere informatie hebt staan. Je wilt natuurlijk niet dat werkgevers een vertekend beeld van je krijgen.

Veel succes!

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.